برای شناسایی دقیق منبع خونریزی مقعدی، پزشک ابتدا با بیمار صحبت می کند و شرح حال کامل پزشکی تان را بررسی خواهد کرد. سپس، معاینه فیزیکی ناحیه مقعد انجام می شود. انتخاب نوع آزمایش ها به عواملی مانند سن، شدت علائم و سابقه بیماری های گوارشی شما بستگی دارد.
آزمایش های تخصصی برای تشخیص خونریزی مقعدی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
در این روش، ابزار کوچکی به نام آنوسکوپ وارد مقعد شده تا پزشک بتواند کانال مقعد را با وضوح بیشتری مشاهده کند. این تست برای بررسی سریع مشکلاتی مانند شقاق یا بواسیر بسیار کاربردی است.
روشی تشخیصی برای مشاهده بخش انتهایی روده بزرگ (سیگموئید). در این روش، یک لوله باریک و انعطاف پذیر با دوربین، وارد روده میشود تا نواحی داخلی روده تحت بررسی قرار گیرد. این روش به ویژه برای یافتن پولیپ، التهاب یا خونریزی خفیف مؤثر است.
در این تست جامع، لوله ای بلند و منعطف از راه مقعد وارد روده بزرگ می شود و پزشک می تواند کل مسیر کولون را بررسی کند. کولونوسکوپی یکی از دقیق ترین روش ها برای یافتن پولیپ، زخم، التهاب یا تومورهای روده ای است.
در شرایط اورژانسی فوراً با اورژانس تماس بگیرید اگر:
خونریزی شدید و ادامه دار است و با علائم شوک همراه باشد، مانند:
در موارد زیر فوراً به اورژانس مراجعه کنید:
مراجعه به پزشک در صورت خونریزی خفیف اما پایدار:
اگر خونریزی مقعدی بیش از ۲۴ تا ۴۸ ساعت ادامه داشت یا شما را نگران کرده، حتماً در اولین فرصت با پزشک متخصص گوارش یا عمومی وقت ملاقات بگیرید.
در بسیاری از موارد، بله با رعایت برخی نکات ساده می توان خطر بروز خونریزی مقعدی را به ویژه در اثر یبوست یا اختلالات گوارشی کاهش داد.
چگونه از خونریزی مقعدی جلوگیری کنیم؟
اگر دچار یبوست هستید یا مستعد آن هستید، رعایت موارد زیر به رفع یا کنترل آن کمک می کند:
منابع خبر:
خونریزی مقعدی https://mehresefid.ir/rectal-bleeding-warning-signs/
https://www.healthdirect.gov.au/rectal-bleeding
https://www.mayoclinic.org/symptoms/rectal-bleeding/basics/causes/sym-20050740
همانطور که گفته شد؛ بیماری زخم معده اغلب معده و دوازدهه را درگیر میکند.
تقریباً 20٪ از زخم های معده از نوع زخم های گوارشی بوده و 80٪ آنها از نوع زخم های دوازدهه هستند.
البته ممکن است حتی در قسمتی که شیره های گوارشی وجود نداشته باشند نیز جراحت و زخم ایجاد شود. به عنوان مثال:
بین ۵ تا ۱۰ درصد از مردم در سراسر جهان در طول زندگی خود به بیماری زخم معده (PUD) مبتلا می شوند. این بیماری می تواند در هر سنی بروز کند، اگرچه در بزرگسالان میانسال شایع تر بوده و در مردان بیشتر دیده میشود.
به استناد از my.clevelandclinic.org:
Most peptic ulcers heal within a few weeks. Most people will only need medication for about two months. Medications are very effective in treating peptic ulcers.
بیشتر زخم های گوارشی ظرف چند هفته بهبود می یابند. اکثر افراد فقط حدود دو ماه به دارو نیاز دارند. داروها در درمان زخم های گوارشی بسیار مؤثر هستند.
طبق آمار و تحقیقات، تا ۷۰ درصد از افراد مبتلا به بیماری زخم معده متوجه هیچ علامتی نمی شوند. اما شایع ترین علائمی که این افراد تجربه میکنند، درد اپی گاستر (درد قسمت مرکزی بالای شکم) و سوءهاضمه (دیس پیسی) است. این علامت ها به شکل مزمن درآمده و مدام در رفت و آمد هستند.
بیماران مبتلا به سوء هاضمه معمولا پس از غذا خوردن درد به سراغشان می آید. این درد از نوع التهاب اپی گاستر با میزان سوزش قابل توجه، همراه با احساس سیر بودن شدید است که کمی پس از خوردن غذا شروع شده و تا مدت زیادی پس از آن نیز ادامه پیدا میکند.
از سوی دیگر، زخم دوازدهه ممکن است کمی پس از غذا بهتر شود. اما حدود دو تا سه ساعت بعد، زمانی که غذا و شیره های گوارشی وارد دوازدهه می شوند، آن را بیشتر احساس خواهید کرد. برخی افراد این احساس را به عنوان گرسنگی توصیف می کنند زیرا خوردن باعث تسکین موقتی درد می شود.
بسیاری از کسانی که از جراحت در دوازدهه رنج میبرند، درد ناشی از این عارضه در شب و زمان خواب اذیتشان میکند. این درد در کسانی که مبتلا به زخم های ژژنوم هستند نیز رایج است. با این تفاوت که درد ژژنوم کمی پایین تر و نزدیک تر به ناف خواهد بود. اگر زخم مری دارید، ممکن است مانند سوزش سر دل احساس شود که در شب به اوج خود می رسد.
سایر علائم احتمالی مرتبط با بیماری زخم معده عبارتند از: